PDRN a kozmetikában: Mi ez, és miért imádja a koreai bőrápolás?

PDRN a kozmetikában: Mi ez, és miért imádja a koreai bőrápolás?

BB-cream.cz 26. 10. 2025 Blog

Mi az a PDRN?

PDRN (Polydeoxyribonucleotide) egy biológiailag aktív összetevő, amelyet lazac vagy pisztráng DNS-éből nyernek. Nukleotid-fragmentumokról van szó, amelyek képesek serkenteni a sejtek természetes regenerációját, javítani a gyógyulást és támogatni a kollagéntermelést. Az orvostudományban a PDRN-t régóta alkalmazzák égési sérülések, hegek vagy bőrsérülések kezelésében – és mostanra a kozmetikában is stabil helyet talált.

Hogyan működik a PDRN a kozmetikában?

PDRN a bőr mélyebb rétegeiben hat, ahol aktiválja a DNS-javítást és támogatja a sérült sejtek megújulását. Ennek köszönhetően:

  • felgyorsítja az irritált vagy sérült bőr gyógyulását,
  • javítja a bőr rugalmasságát és feszességét,
  • serkenti a kollagéntermelést,
  • csökkenti a finom ráncokat és az öregedés jeleit,
  • egységesíti a bőrtónust és mérsékli a pigmentfoltokat,
  • erősíti a bőrbarriert és a hidratáltságot.

Az eredmény simább, feszesebb és egészségesebb bőr.

„Plant-based” PDRN és a VT Cosmetics márka

A VT Cosmetics márka PDRN-t tartalmazó termékeiben vegán forrásból származó PDRN-t (PHYTO PDRN®) használ, amely vad koreai ginzengből (Panax ginseng) származik, a gyakran alkalmazott, haleredetű PDRN helyett.
Például a PDRN Essence 100 „vad ginzengből származó PHYTO PDRN®-nel van átitatva, a bőr rugalmasságának támogatására”.
Ezzel a lépéssel a márka „luxus” vagy technológiailag kifinomult bőrápolási szegmensbe pozicionálja magát – a hagyományos koreai gyógynövényes ápolást (ginzeng) modern biotechnológiával (PDRN) ötvözve.

 

Kinek ajánlott a PDRN?

Ez az összetevő minden bőrtípus számára ideális, de a hatásait leginkább az alábbiak értékelik:

  • érett bőr rugalmasságvesztéssel és ráncokkal,
  • sérült vagy érzékeny bőr (pl. akné után, dermatológiai beavatkozások után vagy napégés esetén),
  • pigmentfoltos vagy hegesedésre hajlamos bőr,
  • száraz és legyengült bőr gyenge barrierrrel.

Erős hatása ellenére a PDRN nagyon jól tolerálható – nem tömíti el a pórusokat és nem okoz irritációt.
A PDRN gond nélkül kombinálható hialuronsavval, ceramidokkal vagy peptidekkel – éppen ezek a kombinációk gyakran megtalálhatók a koreai kozmetikumokban.

Koreai és japán PDRN-es termékek, amelyeket érdemes kipróbálni

A K-beauty kínálatában egyre több ilyen összetevőt tartalmazó termék jelenik meg, különösen olyan márkáktól, mint a VT Cosmetics a „Plant-based PDRN” termékcsaládjával. Ezek a termékek jellemzően az alábbi formákban érhetők el:

  • regeneráló szérumok,
  • dermatológiai kezelés utáni krémek,
  • fátyolmaszkok,
  • ampullák az akné utáni gyógyulás támogatására.

Kinek nem ajánlott a PDRN, és mire érdemes figyelni?

Bár a PDRN-t kíméletes és jól tolerálható összetevőnek tartják, vannak helyzetek, amikor érdemes megfontolni a használatát, vagy átmenetileg kerülni:

  • Allergia haltermékekre vagy tengeri eredetű összetevőkre – a legtöbb PDRN lazac DNS-éből származik. Hal- vagy tengeri herkentyű allergia esetén fennállhat az irritáció vagy túlérzékenység kockázata. (Kivétel a növényi PDRN – pl. a VT Cosmetics ginzenges PHYTO PDRN®-je.)
  • Nyílt sebek, aktív fertőzés vagy váladékozó ekcéma – ezekben az esetekben célszerű először megvárni a megnyugvást, és szükség esetén konzultálni a bőrgyógyásszal
  • Nagyon zsíros, gyulladt aknés bőr – a PDRN ugyan támogatja az akné utáni gyógyulást, de nem olyan összetevő, amely az aktív, gyulladt pattanásokat kezeli. Ilyenkor előnyt élvezhet a hámlasztás, a BHA-savak vagy a könnyű niacinamidos termékek.
  • Terhesség és szoptatás – nincs elegendő tanulmány, amely megerősítené a PDRN biztonságosságát ezekben az időszakokban, ezért óvatosság és orvosi konzultáció javasolt.
  • Autoimmun betegséggel élők vagy súlyos bőrbeavatkozások után – mivel a PDRN serkenti a sejtes aktivitást, érdemes bőrgyógyásszal egyeztetni, hogy a használata biztonságos-e

Miért érdemes beépíteni a PDRN-t a bőrápolásba?

  • Támogatja a sejtek természetes megújulását és a gyógyulást.
  • Csökkenti és kisimítja a ráncokat, javítja a rugalmasságot és hidratál.
  • Érzékeny vagy irritált bőrre is alkalmas.
  • A VT Cosmetics „vegán” ginzengből származó PDRN-t kínál — modern csavar a hagyományos koreai gyógynövényen.
  • Az orvostudomány és a kozmetika összekapcsolásaként működik – az ún. „skin healing technology”.